Babolda Kreatív Kuckó - Gyurmázás
Főzött gyurma készítése otthon
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 2 ek só
- 2 ek olaj
- 1 kk citromsav
- 3 dl víz
- + Színezéshez folyékony ételfesték tetszés szerint
Elkészítés
A hozzávalókat a festék kivételével egy lábasba tesszük és habverővel csomómentesre keverjük. Ezután közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzni kezdjük. Először csomósodni kezd,ne törődjünk vele, csak kevergessük tovább. Akkor jó, amikor elválik a lábas falától és egy nagy gombóccá áll össze. Ekkor sima felületre borítjuk, és pár perc hűlés után átgyúrjuk. Négy gombócra osztjuk, és gumikesztyűben gombóconként megszínezzük, majd a festékkel addig gyúrjuk, amíg homogén színt nem kapunk.
Tippek
- Zárható edényben sokáig eláll, ha száradna elég picit nedves kézzel átgyúrni.
- Ruhából, szőnyegből száradás után könnyen kidörzsölhető.
- Nem ragad, színezés után nem fog, gyerekbarát anyagokból van, és költsége töredéke a gyári gyurmának.
- Érdemes dupla adagot csinálni, úgy több színt csinálhatunk egyszerre.
- Patikákban olcsón lehet kapni pattintós tetejű, jól záródó műanyag tégelyeket, amelyeknek a tetejére a gyurmával azonos színű papírból kivághatunk kis köröket, hogy tudjuk, melyikben milyen színű gyurma van.
(Kérdezzünk árat, mert ugyanaz a doboz patikától függően a duplájába is kerülhet.)
Segítség színkeveréshez
- piros+sárga=narancssárga
- piros+kék= lila
- sárga+kék= zöld
- kék+zöld= türkiz
- piros+kék+sárga= barna
Jó játékot kíván a Babolda! :)