2015. máj 29.

Lufi labda

írta: M.T.Zs
Lufi labda

Hozzávalók

labdánkéntimg_3605.jpg

  • 3db színes lufi
  • liszt
  • olló
  • ½ literes PET palack
  • tálca (a műveletek közben ez legyen az alap, ami fölött dolgozunk, hogy ide potyoghasson a kipotyogó liszt)

Készítés menete

  1. Töltsük harmadáig a műanyag palackot liszttel. Nem muszáj tölcsért kerítenünk a művelethez, a lisztes zacskó szépen vezeti a lisztet, csak ne legyen csurig tele. A hüvelyk és mutató ujjunkkal fogjuk körbe a palack száját, így a kezünk is kisebb tölcsérként működik.
  2. Válasszuk ki a legbelső lufinkat! ( Ennek mindegy a színe, hiszen még két réteg kerül rá, nem fog látszani.) Fújjuk fel, tekerjünk rajta párat, hogy a levegő ne tudjon megszökni és a lufi száját pedig húzzuk rá a palackra.
  3. Engedjük el a lufit és miután kitekeredett állítsuk fejre az üveget és pumpáló mozdulatokkal nyomjuk át belőle a lisztet a lufiba.
  4. img_3584.jpgÓvatosan vegyük le a lufit a palackról és lassan engedjük ki belőle a levegőt. A végén számítsunk rá, hogy a liszt ki fog lövellni a lufiból, ilyenkor jön jól a tálca! ☺
  5. Vágjuk le ollóval a lufi száját, úgy, hogy a liszt fölött ne maradjon kilógó rész.
  6. Válasszuk ki a következő réteg lufiját (praktikus, ha ez világosabb, mint a külső szín, hogy az majd teljesen elfedje, ne látszódjon át rajta az alatta lévő réteg ) és vágjuk el ott, ahol már kicsit kezd szélesedni, de azért ne túl mélyen.
  7. Húzzuk szét a levágott lufi száját mindkét kezünkkel, mint egy sapkát, és fedjük be vele a liszttel töltött lufit úgy, hogy annak lukas fele ennek a belsejébe kerüljön. Ha jól csináltuk egy szép kis labdát kapunk, aminek az egyik felét egy pötty díszíti.
  8. Járjunk el hasonlóképp az utolsó réteggel is. (a pötty az új réteg belsejébe kerüljön)
  9. A levágott lufinyakakból 1.5-2 cm széles csíkokat vágva remek díszcsíkot tehetünk a labdára, hogy tovább dekoráljuk.

Tippimg_3600.jpg

A lisztes változat elég nehéz. (lehet kísérletezni könnyebb töltelékkel, tarhonyával, tápióka gyönggyel) Ügyeljünk rá, nehogy balesetet okozzon, magyarázzuk el a gyerkőcnek a „biztonsági szabályokat”, hogy a felszabadult játék nehogy sírásba torkolljon. (az se baj, ha az ablak és a váza is egyben marad) Cserébe remekül lehet vele célba gurítani, egyik golyót a másikkal eltalálni, kisvödörbe hajigálni, vagy egyszerűen csak gyúrogatni.

Video

Itt meg lehet nézni a lufi labda készítés menetét!

Jó játékot kívánunk!

 

 

 

Szólj hozzá