2015. jan 21.

Babolda Kreatív Kuckó - Házi hangszerek

írta: M.T.Zs
Babolda Kreatív Kuckó - Házi hangszerek

Ha gyorsan, egyszerűen akarunk kedves elfoglaltságot találni gyermekünknek, nagy előkészületek nélkül is remek kis házi hangszereket készíthetünk, amelyek biztos sikert aratnak.

Csörgők, zörgők

A fogságba ejtett bab, rizs, lencse szemek, kavicsok) kiváló csörgőkké varázsolhatók. Bármilyen üres doboz vagy üveg ( vitaminos, fém teás, sajtos, bébi ételes, üdítős) de akár lefogyott fóliás henger is megfelel a célnak (ez esetben két végét papírral, textillel leragasztjuk.)

csorgo2_1.pngA LEGFONTOSABB: hogy minden esetben a megtöltés után gondoskodjunk az edény biztonságos lezárásáról, és ne hagyjuk vele felügyelet nélkül a gyermekeket, (mert sokkal leleményesebbek, mint gondolnánk!)

  • Nagyobb gyerekekkel úgy is játszhatjuk, hogy átlátszatlan egyforma dobozkákat töltünk meg (gyufás doboz, kinder tojás dobozkája, üres filmes doboz), és meg kell tudni mondani, melyikben mi csörög. ( jelölve lehet a doboz alján pl.) vagy duplán készítjük és az azonos hangúakat kell megkeresni.
  • Két fél dió héjat szemben egymással egy 6-8 cm-es szatén szalagra ragasztunk, majd egy fakanál nyeléhez celluxozzuk úgy, hogy a nyelénél fogva a fejét lefelé tartva a diók a fakanál fejéhez verődjenek rázogatáskor. 
  • Fordítva tartott nokedli szaggatót a hozzá való tologatóval kiválóan zörgethetjük ritmusra. Nagy sikere lesz!

Pengetőkdoboz_1.png

Kis négyszögletes műanyag ételtároló doboz mindig akad otthon, akár egy kiürült margarinos vagy egyéb máskor szemétben landoló dobozka is megteszi ( gyufás doboz, teás doboz stb.)

A dobozkára befőttes gumikat feszítünk, akár szimplán, akár duplán, és ujjunkkal megpengetjük. A gumikat ferdén elhúzva hangolhatjuk is a „húrokat”.

  • Ha bonyolítani akarjuk, két különböző magasságú dobozt egymásba téve is felgumizhatunk, így emeletes hangszerünk lesz, amelynek belsejéből alacsonyabb, szélén magasabb hangokat csalogathatunk elő.

Dobok

Üres doboz, kislábas, felfújt, leragasztott lufi egy kertben vágott bot, vagy egy orvosi spatula  végére tűzött parafa dugó, és máris kész a dobfelszerelés. (És a hanghatás is viselhetőbb, mintha fakanállal ütné a gyerkőc a tamtamot! )

Szólj hozzá

kreatív gyerek diy hangszerek zenélés dobok pengetők baba-mama otthon készített babolda házi hangszerek csörgők