2015. ápr 30.

Egyszerű lenyomatos dekorációk - Anyák napjára

írta: M.T.Zs
Egyszerű lenyomatos dekorációk - Anyák napjára

img_2780.jpegHozzávalók

  • A dekorálandó anyaghoz igazodó típusú festék ( tempera, akril, textil, üveg, kerámia)
  • Fültisztító pálcika, radíros végű ceruza
  • Papír, textil, üveg, kerámia, fa alap, amelyre dolgozni fogunk ( papír az üdvözlő kártyákhoz, képeslapokhoz, egyszerű természetes alapanyagú textil szatyor, párnahuzat, konyharuha, póló, üveg vagy kerámia bögre, szószos tálka, kistányér, virágcserép, széles nyelű lapos fakanál, nyeles fa vágódeszka, egyszínű pohár alátét aszerint, hogy minek örülhet anya, nagyi, dédi)
  • Védő ruha a gyerkőcnek ( jobb híján füles kukazsák fülét fent ketté vágjuk, az első két részét a gyerek nyakában, a másik kettőt a háta mögött, és kész a szükség kötény, bár a teljes kart takarók a bomba biztosak) 
  • kisebb gyermek esetén papír vagy műanyag sablon a nagyobb sikerélmény és a könnyebb munka érdekében, ennek rögzítéséhez cellux. Sablont készíthetünk szétvágott pet palackból ( a kezünkre vigyázzunk, a levágott élt bevonhatjuk cellux-szal vagy szigetelő szalaggal) vagy süti kiszúró formából is, a lényeg, hogy vagy azon belül, vagy azon kívül lenyomatoljunk, és a forma széleit mindig jól fessük körbe a konkrét sziluett eléréséhez.  

Készítés menete

A lenyomat virágokat készíthetjük fültisztító pálcikával, bármilyen kezünkbe kerülő kerek vagy ovális lenyomatot adó tárggyal vagy az ujjunkkal, attól függően, hogy az adott anyag mennyire bőrbarát.

A sablonok segítséget nyújthatnak a gyermeknek, hogy ne térjen el nagyon az eredeti mintától, illetve bármilyen „összevisszaságban” nyomdázva is a szándékolt látványt kapjuk. Ennek külön bája, hogy játékos felületek képződnek a lenyomat halmozásokból, sűrűbb, sötétebb, és világosabb, ritkább, attól függően, hova mennyi nyomat került.

Az egybefüggő vonalak képzésekor úgy járunk el az eszközzel, mintha ecset lenne, azaz festékbe mártva folyamatos vonalat húzunk, a szirmokat tehetjük egymás mellé, különálló körökként, vagy egymást fedve, lehet egy-két-három szirmú bimbókat, vagy sokszirmú kinyílt virágokat készíteni.

A leveleket és a csepp szerű szirmokat mindig kintről befelé, azaz a szár vagy a virág közepe felé haladva tesszük fel.

Tipp

  • Kisgyerekekkel érdemes papírra csinálni egy próba darabot, hogy megérezzék hogy kell bánni a festékkel, főleg akkor, ha már egyedül akarják csinálni, aprókkal, ahol a szülő irányítja a kezecskéket ezt ne tegyük, mert mire az „igazi” készülne, már megunják, és más foglalatosságba kezdenek!
  • Ha használati tárgyakat dekorálunk, meg van az a jó érzés mindenkiben, ( készítőben és ajándékozottban egyaránt), hogy nem egy fiókban fog porosodni, hanem a mindennapi élet részévé válik, és sokszor visszaköszön, hogy emlékeztessen bennünket miért is készült.

img_2775_2.jpeg

img_2776.jpeg

img_2777_2.jpeg

img_2778.jpeg

img_2779.jpeg

Szólj hozzá